Platesa, platýz, halibut hovoríme stále o chutnej lahodnej morskej rybke. Jej jemnú chuť zvýraznia aromatické a zdravé ingrediencie ako fenikel bulvový a citrónová tráva.Filety opláchneme, osušíme. Položíme na keramický pekáč pokvapkáme citrónovou šťavou, polejeme jemne olivovým olejom a posypeme sezamovými semienkami. Podlejeme bielym vínom a dáme piecť na cca 20minút do teplovzdušnej rúry na 180st.celzia.
Na panvici na olivovom oleji orestujeme na drobno nasekanú šalotku a fenikel nakrájaný na tenké plátky spolu s kurkumou. Pridáme citrónovú trávu, limetové listy a podlejeme mandľovým mliekom. Povaríme cca 5 minút, na záver ochutíme mletým korením a osolíme. Pridáme koriandrovú vňať a na kúsky nakrájané avokádo zakvapnuté citrónovou šťavou aby neoxidovalo. Vyberieme limetové listy a citrónovú trávu. Vymixujeme tak aby zostali kúsky feniklu a avokáda. Pečeného platýza podávame ihneď s feniklovou omáčkou, ktorú posypeme vňaťou z fenikla.
Autor receptu: Silvia Horecká