Polenta : 200g kukuričnej polenty, 800ml vody, 100g syru vršatec alebo syr parmezánového typu
Dusený špenát: 200g špenátových listov čerstvých, 230g prepusteného masla alebo olivového oleja, soľ, čierne mleté korenie z mlynčeka
Rozmrazenú a opláchnutú tresku, osušíme, položíme do keramického pekáča, polejeme olivovým olejom, citrónovou šťavou a pečieme v rúre na 180st. celzia cca 25 minút. Necháme vychladnúť. Tresku dáme do veľkého výkonného mixéra, spolu s ostatnými ingredienciami a vimyxujeme tak aby zostali kúsky ingrediencií- t.j. nie úplne na kašu.
Špenát umyjeme, a vhodíme do panvici kde sme rozpustili trocha masla. Krátko cca 2-3 minútky orestujeme a vypneme oheň.
Polentu vsypeme do vriacej vody a za stáleho miešania varíme cca 3-5 minút podľa odporúčania výrobcu. Na záver vsypeme do polenty 1/3 strúhaného syru a dochutíme soľou a korením. Vymiešame a premiestnime na pekáč potretým olivovým olejom. Rozotrieme rovnomerne na výšku cca 1 cm a posypeme zvyšným syrom. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180 stupňoch celzia približne pol hodinu. Necháme trocha vychladnúť a krájame na ľubovoľné tvary.
Autor receptu: Silvia Horecká