„Už to nie je ako bývalo“, počúvame z každej strany a musíme uznať, že aj napriek subjektívnemu charakteru tohto konštatovania máme v mnohých prípadoch pravdu. Sme totiž náchylní obľúbiť si veci, ktoré dennodenne nakupujeme, či je to zubná pasta, mlieko, alebo aj taká treska. A práve treska v majonéze sa stala v posledných desaťročiach obľúbenou národnou pochúťkou, ktorú si jej milovníci zamilovali pre jej špecifickú chuť. Za tých pár desaťročí sa však veľa zmenilo. Niektorí výrobcovia zasiahli priam „hriešne“ do pôvodnej receptúry a zmenili buď vstupnú surovinu alebo pomer jednotlivých zložiek, čo jednoznačne mení aj jej senzorické vlastnosti.
Nám však na tradícii záleží. Preto receptúra našej Treskoslovenskej tresky vychádza z pôvodnej, tej, ktorá bola definovaná ČSN normou z roku 1958.
Slovenský originál vyrobený z tresky
Už z názvu tohto fenoménu na Slovensku je každému jasné, že originál pravej Tresky v majonéze je vyrobený jedine z tresky. Definujú to aj pôvodné ČSN normy z roku 1958. Treska je veľká ryba s bielym mäsom, ktorá dorastá v priemere do veľkosti 1 m. Je to voľne žijúci, lovený druh má pevné a chutné mäso s výraznou štruktúrou mäsa, ktorá dáva Treske v majonéze pevnú vláknitú konzistenciu, bez mazľavosti. Slováci mäso z tresiek konzumujú aj vo forme obľúbeného filé
Treskoslovenská treska pikant veselej farby má jedinečnú - jemne pikantnú chuť, ktorá pochádza z pridaných chilli papričiek.Pochutnajú si na nej nielen Retro „pikantní „ pôžitkári , ale aj všetci milovníci zdraviu prospešných chilli papričiek. Kto ochutná jednu, vráti sa pre druhú.