< Naspäť na Aktuality

MAKRELA MASLOVÁ

Ryby, rybky, rybičky

  Poslať známemu

Makrela maslová
(ang. “Butterfi sh”, White Tuna, lat. Lepidocybium fl avobrunneum)

Makrela maslová sa nachádza v hĺbkach 200 – 885 metrov v tropických a miernych vodách, najmä Tichého oceánu. Niekedy je chybne označovaná ako maslová ryba (butter fish) alebo olejová ryba (oil fish). Makrela maslová je tmavo hnedá a s pribúdajúcim vekom tmavne až do čiernej farby. Je to rýchloplávajúca ryba, ktorá dorastá až do dĺžky 2 metrov. Zaujímavosťou je, že nevie metabolizovať estery vosku (gempylotoxin), ktoré sa prirodzene vyskytujú v jej strave, čo zapríčiňuje vysoký obsah oleja 14 – 25 %, v jej tele a s tým spojené možné tráviace komplikácie pri nadmernom požití, resp. pri nesprávnej úprave.

Zvyčajná úprava: Porcie z filiet bez kože.
Obvyklá veľkosť: 1 – 2 m.
Obvyklá váha: 20 – 45 kg.
Výskyt: Tichý oceán – Indonézia.
Spracovanie: 10 % ochranná glazúra, pbo kvalita, IQF.
Chuť a príprava: Ryba s delikátnou chuťou ideálna na gril či prípravu v rúre. Nevariť vo vode, nesmažiť na tuku a konzumovať v obmedzenej miere (porcia max. 150 g),pretože oleje viazané v mäse by mohli spôsobiť krátkodobé zažívacie problémy.

Náš tip na recept : Maslová makrela na grilovanej zeleninke

Pozrite si ďalšie články