< Naspäť na Aktuality

Otázky a odpovede

  Poslať známemu

 

Význam konzumácie rýb pre zdravie človeka

 

Otázka (Ot):Pokračujeme v rozhovore s odborníkom na výživu MUDr. Štefanom Košlíkom, CSc. na tému:  „Význam konzumácie rýb pre  naše zdravie“. O čom to bude dnes?

 

Odpoveď (Od): O seléne. Táto minerálna látka je jednou z najvýznamnejších stopových prvkov, ktoré sa nachádzajú v rybách. Získať ho môžeme aj z morských rias, ako aj z rastlinnej stravy, najmä zo  strukovín a obilovín. Avšak v rastlinách jeho koncentrácia vďaka užívaniu priemyselných (tzv. umelých) hnojív výrazne klesá. A tak ostávajú jeho hlavným zdrojom ryby a morské riasy.   Selén patrí medzi významné antioxidanty - to znamená látky, ktoré zabraňujú chorobnej oxidácii tkanív (ľudovo ich poškodeniu „hrdzavením“),ktoré môže  viesť k ich degenerácii až vzniku nádorov. Selén je  potrebný na spracovanie kyselín, čiže okrem iného zlepšujú využitie vitamínu C (kyseliny askorbovej), ktorý okrem iných pozitívnych účinkov je tiež antioxidantom. K prevencii pred vznikom nádorov prispieva selén aj tým, že na seba viaže  ťažké kovy, napríklad kadmium a olovo, ktorých vysoká koncentrácia v organizme podporuje vznik  nádorov. Tieto kovy sa  do ovzdušia dostávajú najmä z výfukových plynov motorových vozidiel. Zistilo sa, že nedostatok selénu môže okrem vzniku rakoviny prostaty, hrubého čreva a pľúc  podporovať   vznik aj  ďalších ochorení ako sú zápaly a degenerácie kĺbov, sclerosis multilex a dokonca aj AIDS. Podľa odborníkov bežná  strava  obyvateľov Slovenska nezabezpečuje dostatok selénu. Z hľadiska  jeho dostatku by sme mali za mesiac skonzumovať aspoň 1 kg rýb. Podľa určitej štúdie však priemerný Slovák  za rok skonzumuje iba 4 kg rýb, kým Francúz 20 kg, Japonec  77 kg a Eskimák až 100 kg. Preto Eskimákov prakticky netrápia žiadne zo spomínaných chorôb, ktoré súvisia s nedostatkov selénu a iných užitočných súčastí rýb.

Pozrite si ďalšie články