Význam konzumácie rýb pre zdravie človeka
Otázka (Ot):Pokračujeme v rozhovore s odborníkom na výživu MUDr. Štefanom Košlíkom, CSc. na tému: „Význam konzumácie rýb pre naše zdravie“. O čom to bude dnes?
Odpoveď (Od): O seléne. Táto minerálna látka je jednou z najvýznamnejších stopových prvkov, ktoré sa nachádzajú v rybách. Získať ho môžeme aj z morských rias, ako aj z rastlinnej stravy, najmä zo strukovín a obilovín. Avšak v rastlinách jeho koncentrácia vďaka užívaniu priemyselných (tzv. umelých) hnojív výrazne klesá. A tak ostávajú jeho hlavným zdrojom ryby a morské riasy. Selén patrí medzi významné antioxidanty - to znamená látky, ktoré zabraňujú chorobnej oxidácii tkanív (ľudovo ich poškodeniu „hrdzavením“),ktoré môže viesť k ich degenerácii až vzniku nádorov. Selén je potrebný na spracovanie kyselín, čiže okrem iného zlepšujú využitie vitamínu C (kyseliny askorbovej), ktorý okrem iných pozitívnych účinkov je tiež antioxidantom. K prevencii pred vznikom nádorov prispieva selén aj tým, že na seba viaže ťažké kovy, napríklad kadmium a olovo, ktorých vysoká koncentrácia v organizme podporuje vznik nádorov. Tieto kovy sa do ovzdušia dostávajú najmä z výfukových plynov motorových vozidiel. Zistilo sa, že nedostatok selénu môže okrem vzniku rakoviny prostaty, hrubého čreva a pľúc podporovať vznik aj ďalších ochorení ako sú zápaly a degenerácie kĺbov, sclerosis multilex a dokonca aj AIDS. Podľa odborníkov bežná strava obyvateľov Slovenska nezabezpečuje dostatok selénu. Z hľadiska jeho dostatku by sme mali za mesiac skonzumovať aspoň 1 kg rýb. Podľa určitej štúdie však priemerný Slovák za rok skonzumuje iba 4 kg rýb, kým Francúz 20 kg, Japonec 77 kg a Eskimák až 100 kg. Preto Eskimákov prakticky netrápia žiadne zo spomínaných chorôb, ktoré súvisia s nedostatkov selénu a iných užitočných súčastí rýb.