Poslať známemu
Dravá ryba z čeľade ostriežovitých sa vyskytuje v mnohých európskych krajinách. Preferuje chladné jazerá a pomaly tečúce rieky, je možné ju nájsť aj v poloslanej vode, napr. v Baltickom mori. Zubáče sú vzhľadom a chuťou mäsa podobné šťukám, dokážu sa však rozmnožovať aj v riekach, ktorých tok bol upravený a v ktorých šťuky ťažko hľadajú miesta vhodné na trenie. Zubáče sa začínajú chovať aj na rybích farmách, voda však musí obsahovať veľa kyslíka. Pre náročnosť chovu je množstvo farmovaných rýb veľmi nízke. Ryba má pretiahnuté, sivozelené, z bokov zľahka sploštené telo s dvoma nápadnými chrbtovými plutvami, členitejšie a pevnejšie predné pokrývajú výrazné tmavé škvrny. Pomerne drobná tlama zubáčovi umožňuje loviť iba malé ryby.
Zvyčajná úprava: Fileta s kožou
Obvyklá veľkosť: 40 – 80 cm
Obvyklá váha: 4 – 7 kg
Metóda lovu / chovu: sladkovodný rybolov
Výskyt: Zubáč pochádza z väčších jazier a riek v Nemecku a východnej Európe. Aralské jazero, Bodamské jazero, Neziderské jazero.
Spracovanie: Bez prísad, glazúry – chladená
Chuť: Zubáč nemá takmer kosti a jeho mäso je delikátne, jemné a zároveň veľmi pevné s príjemnou chuťou.
Príprava: Zubáč je vhodný na pomalé varenie, dusenie na víne, smažiť v trojobale alebo ochutenom cestíčku, piecť a grilovať.
Náš tip na recept: Grilovaný pstruh ružový a zubáč