Mušle celé, predvarené
(druhy z čeľade Mytilus )
Slávky sa vyskytujú vo všetkých moriach – preferujú poloslanú vodu na plytčinách v blízkosti ústia riek. Prispôsobivosť týchto mäkkýšov a jednoduché rozmnožovanie ich priamo predurčuje na farmový chov prirodzenou cestou. Najviac farmovaných slávok pochádza z Číny, krajín Severnej Ameriky, v Európe najmä Španielsko,Taliansko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Nemecko a Dánsko. Robustný lastúrnik má lesklú modročiernu schránku pripomínajúcu kvapku a oranžové mäso. Vnútorná strana mušle zloženej z dvoch častí má perleťovú farbu, povrch je zľahka ryhovaný.
Zvyčajná úprava: Celá.
Obvyklá veľkosť: 5 – 12 cm.
Obvyklá váha: 20 – 40 g.
Metóda lovu/chovu: Drapáky – Akvakultúra
Výskyt: Slávky jedlé sa nachádzajú na severoatlantickom pobreží Severnej Ameriky, Európy a ďalších miernych i polárnych vodách po celom svete.
Chuť: Ich chuť je zvláštne korenistá. Obsahuje málo kalórií, minerálne soli, železo, vitamíny A, B, C, D a vysoký obsah bielkoviny. Mäso je pružné, pevné a netučné.
Príprava: Pred prípravou sa musia niekoľkokrát vypláchnuť v studenej vode, prípadne okefovať. Varia sa živé. Ak je škrupina zavretá alebo zľahka pootvorená a po dotyku prstom sa zavrie, je to známka života. Po uvarení sa znaky požívateľnosti obrátia: mušle musia byť doširoka otvorené, zavreté sú mŕtve a patria spolu s rozbitými do odpadu.Vhodná na varenie, pečenie, gratinovanie.
Náš tip na recept : Dusené slávky na bielom víne s bylinkami a cesnakom