< Naspäť na Aktuality

Jar v kuchyni

Bylinkami na ryby
 

  Poslať známemu

Marec je mesiacom obnovy, príchodu jari. Po dlhej zime sa tešíme na zelené lúky a prevoňané záhrady. Rovnako ako jarný vzduch prináša širokú paletu vôní, tak aj v kuchyni túžime po vôni byliniek a korenín.

Čoraz častejšie sa stretávame s pestovaním byliniek na balkónoch, v skleníkoch, alebo v domácnostiach v črepníkoch.

Bylinky aromatizujú rybie mäso, zdobia omáčky a obohatia chuť každej grilovanej potraviny.

Okrem kulinárskeho využitia majú aj svoje špecifické vlastnosti. Estragón, ligurček, bazalka podporujú trávenie a pôsobia antisepticky.

 

Bylinky a ryby

Petržlen

 

Je bohatý na železo a vitamín C. Chuť petržlenu je silná a prenikavá. Petržlen, nasekaný nadrobno v bielej omáčke s kvapkou citrónovej šťavy, je osviežujúcou prílohou ku grilovanému rybiemu mäsu.

Bazalka

Bazalka má krehké listy, ktoré sa ľahko znehodnotia. Čerstvá bazalka je nielen peknou ozdobou ale aj veľmi voňavým dochucovadlom  pokrmov z rýb a morských plodov. Najčastejšie sa používa v kombinácii s paradajkami a olivovým olejom. Pri tepelnej úprave ju pridávame až pred koncom varenia. Bazalkové listy môžeme trhať, mixovat i krájať nožom, dáváme pritom pozor, aby neztmavli. Kvetmi  bazalky zdobíme šaláty a obložené mísy.

Pažítka

Pažítka pripomína svojou chuťou chuť cibule alebo cesnaku. Jemne nasekanú ju pridávame do masla, syrov, dressingov, ale aj na dochutenie pečených rýb.

Tymián

Drvený/sušený tymianový kvet sa používa pri grilovaní mäsa alebo ryby. Odroda s citrónovou vôňou je najvhodnejšia a rozvonia jedlá z rýb. 

Rozmarín

Už tá najmenšia vetvička rozmarínu rozvonia a originálne ochutí náš pripravovaný pokrm. Preto je ideálny na ochutenie oleja a octu.

Recepty, ktorými sa môžete inšpirovať, nájdete v sekcii Treskot v kuchyni.

Pozrite si ďalšie články