< Naspäť na Aktuality

Od Popolcovej stredy k Veľkej noci

  Poslať známemu

Popolcovou stredou sa začína 40 dňový pôst  pred Veľkou nocou. Je to čas očisty a prečistenia. Počas očisty sa naše telo zbavuje nahromadených cudzorodých látok, preto nesmieme zabúdať na dostatočný pitný režim, pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu  a obmedzenie určitých druhov jedál. Miesto v pôstnom jedálničku majú aj ryby, žaby i raky.

 

 

Ryby, žaby a raky

Za pôstnu stravu boli z mäsa považované iba ryby, žaby a raky, ktoré sa mohli jesť aj podľa kresťanských pôstnych regúl, pretože majú tzv. studenú krv. Ešte na začiatku minulého storočia sa žaby bežne chytali v stojatých vodách riek a najlepšie mäso mali do Jozefa alebo do prvého hrmenia. Typickým pôstnym jedlom boli varené žabie stehienka v kapustnici, ktoré by dnes labužníkov vyšli veľmi draho, lebo na jeden hrniec kapustnice sa pre celú rodinu spotrebovalo i sto žiab. Dnes by asi väčšina gazdiniek mala problém hodiť živé raky do vriacej vody, našťastie však majú k dispozícii oveľa lepšiu ponuku čerstvých a mrazených rýb.

Zdroj:https://zena.sme.sk/c/5275669/post-tradicia-ktora-nie-je-prezitkom.html

Ak ste doteraz nemali možnosť ochutnať žabie stehienka - výbornú delikatesu, prikladáme recept na jednoduchú prípravu. Vyskúšajte, neoľutujete:-). Zaujímavé recepty z kvalitných rýb nájdete v sekcii Treskot v kuchyni.

Pozrite si ďalšie články