Poslať známemu
Ponúkame vám niekoľko tipov a rád ako správne zmrazovať a rozmrazovať ryby tak, aby si zachovali svoje nutričné benefity a charakteristickú chuť. Zmrazovanie rybieho mäsa je veľmi jednoduché, treba však myslieť na fakt, že je to mäso, ktoré sa môže veľmi rýchlo pokaziť.
AKO SPRÁVNE ZMRAZOVAŤ RYBU
Ryba, ktorú sa chystáme zamraziť musí byť veľmi čerstvá. Ak sme si zakúpili rybu v celku, majme na zreteli, že oči ryby musia byť vypuklé a telo ryby musí byť pevné, bez zápachu. Ak sa rybu rozhodneme nemraziť, najideálnejšie je skonzumovať ju do 24 hodín od zakúpenia. Ak sa rozhodneme rybu zamraziť, je potrebné ju dôkladne očistiť pred samotným mrazením. Ideálne je uskladniť ju vo vreckách alebo kontajneroch, ktoré sa dajú hermeticky uzavrieť.
Biela ryba (treska, treska, morský ostriež, platesa, atď.) vydrží približne tri mesiace v mrazničke, zatiaľ čo modrá (losos, sardinky, pstruh,sardinky, tuniak, halibut, atď.) iba 2 mesiace, pretože mastné ryby si nezachovajú dlhšie svoje nutričné vlastnosti.
Ak sme sa rozhodli zamraziť filety a nie celú rybu, ideálne je zamraziť ju v jednotlivých porciách. Pri skladovaní zakúpených - už zmrazených rýb pri nižších teplotách - je táto doba dlhšia.
Akékoľvek iné morské plody môžu byť 3 mesiace v zmrazenom stave, nestratia na kvalite svojho mäsa.
Nie je vhodné zamraziť slávky alebo mušle, pretože sa zvyčajne kvalita suroviny zhoršuje počas procesu zmrazovania.
Rovnako tak je vhodné zmraziť ryby, ktoré boli predtým zmrazené.
AKO SPRÁVNE ROZMRAZOVAŤ RYBU
Ak sme sa pred víkendom rozhodli, že si chcete včas rozmraziť rybu, najlepší spôsob je rozmrazovať pomaly a prirodzene. Najvhodnejšie je zmrazenú rybu umiestniť do chladničky a nechať ju tam pomaly rozmraziť, rozhodne nie pri izbovej teplote.
Zvyčajne sa takto ryba rozmrazí do 3 hodín. V prípade, že sa rozhodneme rybu z mrazničky hneď tepelne upraviť, nie je potrebné ju predtým rozmraziť.
