< Naspäť na Aktuality

4 x ako na ryby

4 spôsoby ako si jednoducho a zdravo pripraviť ryby

  Poslať známemu

Rybie mäso svojím charakterom a danosťami patrí medzi mäsá s možnosťou rozmanitých úprav a spracovaní. Obsahuje zdravý  tuk, je pevné, rozmanitých farieb, s obsahom množstva minerálov a vitamínov potrebných pre zdravie nášho organizmu. Pre svoje široké možnosti spracovania ponúka širokú paletu servírovania od chladených raňajok, olovrantov až po rozmanitú - formou úpravy -  teplú kuchyňu.
Ako postupovať
Ak ste si kúpili mrazené ryby, ktoré sú už očistené, stačí postupovať podľa receptov.

GRILUJEME RYBY

Prvý variant je tiež jedným z najstarších. Volia ho hlavne tí, ktorí chodia na ryby. Je to jednoduchý spôsob ako si rybu pripraviť chutne a zachovať maximum výživných látok z rybieho mäsa. Grilujeme ich v celku, alebo filety s kožou, bez kože sa ryby grilujú veľmi ťažko na rošte. Koža ich tam „drží“ a ryba sa nerozpadne. Uhlíky by mali byť malé a teplé, veľmi veľké  teplo by mohlo narušiť  jemnú štruktúru mäsa grilovanej rybky.  Čo s  veľkými kusmi? Rybku prerezanú pozdĺžne, zbavenú kostí, naplníme citrónovými plátkami, niekoľkými listami čerstvej petržlenovej vňate, vetvičkami rozmarínu, posypeme soľou a pokvapkáme citrónovou šťavou, niekoľkými kvapkami oleja a zabalenú v alobale opečieme z oboch strán na rozpálenom grile.

Náš tip:

Na grilovanie sú najvhodnejšie pevnejšie druhy rýb, ako napr. pstruh, zubáč, hoki, sivoň, pražma, morský vlk, losos, ostriežik, morská šťuka. Grilujú sa aj krevety, kalamáre.  V profesionálnej kuchyni sa griluje na platni, kuchári vedia tak ugrilovať aj tresku,  tuniaka, mečúňa, žraloka, ale porcia musí byť hrubšia, cca 3cm. Vhodná je aj makrela maslová, ktorá sa môže iba grilovať, piecť, no  nesmie sa dusiť a nesmie sa konzumovať výpek z nej – vysoký obsah oleja môže zapríčiniť zažívacie problémy.

VYPRÁŽAME RYBY

Rovnako ako niektoré morské plody aj ryby je najlepšie vyprážať obalené  v cestíčku. Keďže rybie mäso je krehké a jemné, je potrebné ho obaliť najprv v múke alebo kukuričného škrobe, neskôr ponoriť do tekutého kúpeľa (rozmiešané vajcia samotné, alebo korenené s mliekom alebo pivom) a nakoniec obaliť v jemnej strúhanke. Ryby restujeme na panvičke s trochou oleja iba krátku dobu, aby sa zachovala chuť rýb a získala chrumkavá kôrka. Vyprážame takmer všetky druhy rýb - ryby s kožou, aj bez kože.Všetky druhy tresky, filé, hoki, morská šťuka, tilapia, platesa, tuniak, grundle, mahi mahi. Pstruh dúhový lososovitý – neodporúča sa fritovanie – mäso sa týmto spôsobom úpravy vysuší.

Náš tip na zvýraznenie chuti:

Pridajte sušenú alebo čerstvo nasekanú petržlenovú vňať do  vajec aj strúhanky, tak dosiahnete unikátnu a osviežujúcu chuť. Miesto vajíčka môžete použiť citrón, ryba bude mať lahodnejšiu chuť. Ryby vhodné na vyprážanie: filé, hoki, morská šťuka, aljašská treska, pangasius.

DUSÍME RYBY

Pri dusení ide o pomalé varenie rýb domäkka, čím sa do mäsa dostávajú vône a chute z ostatných surovín, ktoré sa spolu s rybou pripravujú – zelenina, korenie. Dusíme vždy v zakrytej nádobe spolu s vývarom, maslom, zeleninou a korením. Podlievame vodou, vínom.

Náš tip:

Pred dusením rybku krátko opečieme z oboch strán, tak bude jej mäso chutnejšie a šťavnatejšie. Dusíme všetko pri nízkych teplotách a treba sledovať, aby sa mäso nerozpadlo. Okrem makrely maslovej všetko, čo je v našej ponuke. 

PEČIEME RYBY

Práve tento spôsob je vhodný na úpravu veľkých kusov rýb. Jednoduchý spôsob ako si upiecť rybu  je nakrájať zemiaky na krúžky, poukladať ich na vymastené dno zapekacej misy. Na zemiaky položíme rybie kusy kožou nahor. Ochutíme soľou, bielym korením, čerstvými bylinkami (tymián, koriander, rozmarín, šalvia) a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na rybu môžeme položiť plátky citróna. Zapekaciu misu prikryjeme fóliou. Pečieme pri miernej teplote nevyhnutnú dobu. 3 minúty pred dokončením môžeme misu odkryť.

 Náš tip:

Ak sa rozhodnete piecť rybu na pekáči alebo v rúre, odporúčame  použiť ako podklad maslo namiesto oleja, mäso bude chutnejšie. Pečieme všetky druhy rýb - Mahi mahi, sivoň, pstruh, losos, pražma, morský vlk, atď.

 

Pozrite si ďalšie články