< Naspäť na Aktuality

Ako konzumáciou rýb pomáhame našim kostiam? Opýtali sme sa ortopédky MUDr. Judity Horváthovej

  Poslať známemu

Základným stavebným pilierom každého človeka sú silné a zdravé kosti. Vývoj kosti je rovnako dôležitý ako budovanie svalovej hmoty. Najrýchlejšia produkcia kostného tkaniva prebieha v detstve a tento proces sa pomaly utlmuje až do veku 30 rokov. Vo veku 18 rokov  je takmer 90% kostného tkaniva plne vyvinuté. V tomto období dochádza k opačnému vývoju, a to k postupnému úbytku kostného tkaniva a jeho pevnosti. Až 99,5% z telesných zásob vápnika sa nachádza v kostiach. Vápnik je nevyhnutnou zložkou pri regenerácii a spevňovaní kostného tkaniva. Neoddeliteľnou súčasťou kostného metabolizmu je aj vitamín D, ktorý výrazne uľahčuje vstrebávanie vápnika do kostí. Je len málo potravín, ktoré obsahujú vitamín D. Vitamín D podporuje vstrebávanie a využitie kalcia, obmedzuje jeho stratu obličkami. V kosti povzbudzuje jeho premenu a prestavbu, znižuje riziko zlomenín.  Správna výživa a pohyb môžu výrazne prispieť k zdraviu kostí a udržaniu ich pevnosti. Najvýznamnejším zdrojom vitamínu D  v strave sú morské ryby a rybí tuk.

Ďakujeme veľmi pekne za príspevok pani doktorke - MUDr.Judite Horváthovej.

Náš tip na rýchly a zdravý olovrant - šalát s tuniakom, ktorý si možete pripraviť na 100 spôsobov.

 

 

Pozrite si ďalšie články