Ryby obsahujú množstvo dôležitých živín potrebných pre správny vývoj dieťaťa. Sú to predovšetkým vysokokvalitné bielkoviny, jód, množstvo vitamínov (vitamíny skupiny B, E, vitamín A), minerálov a stopových prvkov (selén, draslík, horčík, vápnik, fosfor, zinok, meď, železo).Sú bohatým zdrojom omega3 nenasýtených mastných kyselín a vitamínu D. Odporúčaná dávka konzumácie rýb je 2-3 x týždenne. Do kategórie zdravých rýb a morských plodov patrí sumec, langusta, ančovičky, mušle, treska, sleď, makrela, ustrice, ostriež,losos, sardinky a pstruh.Veľa sa diskutuje aj o konzumácii rýb a množstve ortuti v rybách, vyššie spomínané druhy majú najnižší obsah ortuti. Pred konzumáciou sa odporúča odstrániť kožu a tuk ryby.
Podávanie rýb u detí: Najnovšie sa odporúča zaradzovať ryby do jedálnička dieťaťa pred koncom prvého roka života - najskôr po ukončenom 4. mesiaci, no najneskôr po ukončenom 6. mesiaci. Zavádzať ich je potrebné postupne kvôli sledovaniu alergickej reakcie.Začať najprv sladkovodnými a potom pridávať morské ryby.Je potrebné starostlivo odstrániť šupiny, kožu a kosti.Varíme, alebo dusíme - v mäse nesmú ostať žiadne ružové miesta. Ryby by mali byt neoddeliteľnou súčasťou jedálnička už od prvých kombinovaných príkrmov.
Ďakujeme veľmi pekne za príspevok pani doktorke - MUDr.Adriane Čuhovej.