< Naspäť na Aktuality

RYBA S NAJDLHŠOU HISTÓRIOU

  Poslať známemu

Ryba Košice, spol. s r.o. tento rok oslavuje 70 rokov svojho pôsobenia na Slovensku.

Prežila znárodnenie, socialistický režim, privatizáciu, kvalitatívne normy EÚ, hospodársku krízu alebo vstup silných nadnárodných firiem, ale dnes môže s hrdosťou povedať, že je najstarším fungujúcim podnikom RYBA na Slovensku. Prívlastok Tradičný výrobca jej prislúcha právom.

História podniku RYBA Košice sa začína písať od roku 1946. V povojnovom období sa pre nedostatok iných potravín zvýšil dopyt po rybách. Pod vplyvom guvernéra národnej banky Karvaša sa zriadil závod v Košiciach, ktorý hneď od začiatku dosahoval velmi pekné výsledky a patril medzi podniky strategického významu. Základná činnosť podniku RYBA Košice je zaznamenaná v dokumente z 9.1.1946, kde sa uvádza predmet činnosti „predávať a spracovávať ryby, raky, sladkovodné aj morské ryby, čerstvé, solené aj mrazené, údené výrobky, marinády rozličných druhov, zavináče, rusle, šaláty rozličných druhov majonézové aj bez majonézy, ryby v aspiku, konzervy rôznych druhov, spracovanie rybieho tuku a rybej múčky“ /zdroj štátny archiv SR/. Veľká časť týchto výrobkov sa vyrába a distribuuje doteraz.

Dovoz rýb v tej dobe podliehal prísnym a centrálne riadeným kvótam. Prídel na jedného Slováka bol v 50. rokoch určený iba na 28 g za rok /zdroj štátny archiv SR/. Zo začiatku bolo potrebné presvedčiť spotrebiteľov, že ryby a rybie produkty neodmysliteľne patria do zdravého jedálnička ľudí. Za 70 rokov sa spotreba rýb na osobu zvýšila na  takmer 5 kg ročnej spotreby na jedného človeka /čo je ale stále v porovnaní s okolitými krajinami veľmi málo/.

1952 prešla výroba modernizáciou a začali výrobky produkovať v sklenených obaloch s viečkami, v kelímkoch aj v špeciálnom papieri. Čerstvé ryby dodávali v ľade, údené v drevených debničkách.

Rok  1954 /zdroj štátny archiv SR/., sa začala písať história Tresky.  Prvá zmienka o Treske v remuláde je z roku 1953 /zdroj štátny archiv SR/., o rok neskôr sa začala skúšobná výroba s plánom 65 ton na rok. Ten bol v tom istom roku prekročený takmer dvojnásobne. Treska si svojou lahodnou sladkokyslou chuťou rýchlo našla svojich priaznivcov a aj v súčasnosti sa teší veľkej obľube.

V 90. rokoch bolo potrebné vybudovať novú štruktúru riadenia, modernizovať technológie, reagovať na zmeny na trhu. To si vyžadovalo investície a správne manažérske rozhodnutia.

Po vstupe Slovenska do EÚ sa začali meniť stravovacie návyky predovšetkým mladej generácie. Populárny bol západný  fastfood, čím sa „socialistické“ výrobky a aj povestná Treska a dva rožky ako synonymum pracujúcej triedy dostali do nemilosti. Preto v roku 2013 RYBA Košice začala ako prvá odvážne komunikovať TRESKU s mladými spotrebiteľmi. Kampaň o Boji Veľkého Treska za náš tradičný slovenský fastfood proti západným fastfoodom mala veľký úspech, získala niekoľko cien doma aj v zahraničí. Súčasťou komunikácie bola aj Čapovaná Treska na festivale Pohoda.

V súčasnosti po 70. rokoch svojej existencie, Ryba Košice nie len  bilancuje, ale hrdo kráča vpred vždy pripravená reagovať na potreby zákazníkov. Ponukou kvalitných vlastných výrobkov, ktoré dnes tvorí 700 druhov potravinových produktov, oslovuje širokú škálu potrieb zákazníkov. Z úcty k tradícii má pôvodné produkty podľa pôvodných receptúr, prispôsobuje sa ale aj dorastajúcej generácii a zmenám životného štýlu. Týka sa to rozširovania sortimentu z pohľadu nových príchutí, nových druhov rýb, nových technologických procesov alebo nových dizajnov a balení. Výrobky košickej Ryby nájdete na celom Slovensku. Vlajkovými loďami sú ich vlastné značky – Treska, Ryba more zdravia a Piknik, ale aj výhradné zastúpenie  značiek ako Algida, Buitoni či Frosta.

Ryba Košice je súčasťou histórie Slovákov, je symbolom šikovnosti trpezlivosti a umu nie len tých, ktorí ju riadia a v nej pracujú, ale aj všetkých tých, ktorí si po celé generácie pochutnávajú na ich produktoch.

Nájdete nás aj na Facebooku.

Pozrite si ďalšie články