< Naspäť na Aktuality

Šťastné a prepichové - Vianoce vo Francúzsku

Exkluzívne pre Rybu Košice opísala riaditeľka Francúzskej aliancie Košice ako "chutia" Vianoce vo Francúzsku

  Poslať známemu

Vôňa pečeného kapra, medovníčkov, chuť fantastického zemiakového šalalátu, farebné svetielka na stromčeku a rozžiarené očká našich detí. To sú Vianoce, na ktoré sa každý rok tešíme.

Vianove, Karácsony, Navidad, Noel ... Opýtali sme sa na tradície tých, ktorí si osvojili naše, ale nezabudli na tie svoje. Nie len na tanieri sú Vianoce štedré, sú sviatkami pohody, rodiny a spoločných chvíľ...

Exkluzívne pre Rybu Košice opísala riaditeľka Francúzskej aliancie Košice ako "chutia" Vianoce vo Francúzsku

¾ Francúzov považujú Vianoce za rodinný sviatok a trávia ho spoločne. Vo Francúzsku Vianoce začínajú polnočnou omšou 24.decembra. 25.12. sa všetci stretnú pri slávnostnom stole, na ktorom nesmie chýbať: morka na gaštanoch (dinde aux marrons), ustrice (huîtres), husacia pečeň (foie gras) a vianočné poleno (bûche de Noël). Štedrovečerné menu sa líši podľa oblasti. V Alsace za západe krajiny je hlavným chodom hus, v Burgundsku moriak s gaštanmi a v Paríži uprednostňujú ustrice s paštétou z kačacej alebo husacej pečienky.

Mnohé produkty sa dajú nájsť aj v katalógu: http://www.ryba.sk/katalog/

K Vianociam patria aj ďalšie gurmánske špeciality ako je perník, jačmenný cukor a čokoládové „hľúzovky“ (truffes en chocolat – mäkká čokoláda s vysokým obsahom kakaa v tvare hľuzovky). Bûche de Noël vzniklo z dávnej tradície, kedy počas noci z 24. na 25. decembra dávali ľudia do kozubov veľké poleno, aby horelo celú noc. Zmenou formy bývania a nemožnosťou pre každého páliť drevo, si ho ľudia začali pripravovať ako dezert. Je to čokoládová roláda plná krému a vyformovaná do tvaru polena. Dnes sa servíruje už aj zo zmrzliny. Hoduje sa niekoľko hodín, členovia rodiny sa pri stole rozprávajú, často sa nevideli dlhší čas. Jedlo je dopĺňané vínom podľa jednotlivých chodov.

Poslednou etapou, ktorá je neodmysliteľnou pre Vianoce, hlavne pre deti, sú darčeky. Vo Francúzsku ich nosí Père Noël (vianočný otec). Pred kozubom alebo pod vianočným stromčekom (sapin) si deti večer 24.12. rozložia veľké ponožky a tešia sa na darčeky, ktoré si rozbaľujú ráno. Tradícia nosenia darčekov Père Noëlom prišla do Francúzska až začiatkom XX. storočia.

Zdroj: http://www.afke.sk/

Pozrite si ďalšie články