Vôňa pečeného kapra, medovníčkov, chuť fantastického zemiakového šalalátu, farebné svetielka na stromčeku a rozžiarené očká našich detí. To sú Vianoce, na ktoré sa každý rok tešíme.
Vianove, Karácsony, Navidad, Noel ... Opýtali sme sa na tradície tých, ktorí si osvojili naše, ale nezabudli na tie svoje. Nie len na tanieri sú Vianoce štedré, sú sviatkami pohody, rodiny a spoločných chvíľ...
Exkluzívne pre Rybu Košice opísala herečka Lax Judit ako "chutia" Vianoce v Maďarsku
Čo napadne človeku o Vianociach. Láska, rodina, darčeky, sneh a samozrejme štedrovečerné menu.
Vianočné menu našej rodiny v Tornali sa drží maďarských tradícií, no ako všetko, aj vianočné zvyky sa menia. Slávnostné menu sme časom prispôsobili aj chutiam našej rodiny.
Na obed na Štedrý deň mávame kapustnicu s klobáskou;) a tvarohové a makové pupáky. Štedrovečerné menu sa u nás vždy servíruje iba v ten večer, žiadny iný deň v roku. Preto si ju tak ceníme a najviac sa tešíme na Štedrovečernú večeru.
Kým sa zdobí stromček a prestrie slávnostný stôl, chystá sa halászlé z kapra, pečený kapor so zemiakmi na smotane a “ somlói galuska“ s čokoládovou polevou a šľahačkou na vrchu, bez čoho by sme si už Vianoce ani nevedeli predstaviť.
Odkedy si sviatky pamätám, servírovalo sa u nás spomínané menu. Výnimkou nebolo ani, keď moja sestra vypustila náhodou vodu z práčky na plávajúce ryby vo vani. Našťastie sa ešte podarilo ryby zachrániť.
Prvý vianočný deň už tradične pripravujeme na obed pečenú morku alebo plnenú kapustu.
Lax Judit o sebe:
Štvrtú sezónu som členkou hereckého súboru Divadla Thália v Košiciach. Skončila som na VŠMU v Bratislave v ročníku Mariána Geišberga. Predtým, než som prišla do Košíc, pôsobila som rok a pol v SND, počas toho, ako som bola na voľnej nohe, hosťovala som v Trnave, Komárne a Budapešti. Mojim najväčším doterajším úspechom je ocenenie za najlepší herecký výkon v hre Portugália za stvárnenie postavy "Mašľa" na festivale zahraničných divadiel v Kisvárde.