< Naspäť na Aktuality

Šťastné a prepichové - Vianoce na Kube

Exkluzívne pre Rybu Košice opísal spevák Lazaro ako "chutia" Vianoce na Kube

  Poslať známemu

Vôňa pečeného kapra, medovníčkov, chuť fantastického zemiakového šalalátu, farebné svetielka na stromčeku a rozžiarené očká našich detí. To sú Vianoce, na ktoré sa každý rok tešíme.

Vianove, Karácsony, Navidad, Noel ... Opýtali sme sa na tradície tých, ktorí si osvojili naše, ale nezabudli na tie svoje. Nie len na tanieri sú Vianoce štedré, sú sviatkami pohody, rodiny a spoločných chvíľ...

Exkluzívne pre Rybu Košice opísal spevák Lazaro ako "chutia" Vianoce na Kube

Kubánsky spevák Lazaro žije na Slovensku už 10 rokov, spolu s manželkou a 4-ročnou dcérkou Sarah sa chystajú na Vianoce. Ľudia sa ich často pýtajú na rozdiely kultúr - no ako obaja tvrdia, zvyky v kresťanských krajinách sa líšia len geograficky a podnebím. Stromček sa nezvykne zdobiť na Kube, aj keď v turistických oblastiach ich je možné nájsť. Celkovo je to s Vianocami na Kube trošku iné. Vzhľadom na režim, Vianoce a Veľká noc sa opäť začali sláviť až po príchode pápeža na Kubu, kedže od začiatku revolúcie na Kube rodina Castrovcov obmedzila náboženstvo a zvyky s ním súvisiace. Zachovalo sa to len v málo rodinách - hlavne z materiálnych dôvodov. A od revolúcie sa väčší dôraz kladie na koniec roka a oslavu príchodu nového roka.

Čo sa pohostenia týka, doprajú si hlavne pečené prasiatko. K tomu typické congris = ryža s čiernou fazuľou, platany, sladké zemiaky-bataty, či zeleninový šalát. Kuba je ostrov, zo severu obmývaný Atlantikom, na juhu Karibskym morom a aj napriek tomu si obyvatelia málokedy doprajú morské ryby či plody mora. Nie je to ako si predstavujeme - veľké trhoviská, typický pach vylovených rýb a obchodníci snažiaci sa predať čo najviac. Na Kube je obchod špeciálne určený na predaj rýb a morských plodov, kde je nepravidelne doručovaný tovar podľa noriem. A tak ako to bolo kedysi u nás- kto skôr príde, ten má. A kto nemá peniaze nekúpi si. Ryby nie sú zahrnuté v známom prídelovom systéme. Tam je len malý základ - ryža, fazula, pár vajec, kúsok kuracieho mäsa a dva druhy cukru či múka.

Dokonca aj majonézu si väčšina domácností vyrába doma sama. Mixér majú kubánske gazdinky veľmi rady. Pripravujú v nich aj ovocné šťavy, kedže na Kube každú chvíľu je sezóna nejakých dobrôt. Darmo by ste na Vianoce hľadali na Kube tradičný zemiakový majonézový šalát, či vyprážanú rybu, zato pečené prasiatko rozvoniava takmer v každom dome. Nádherne sa servíruje v palmových listoch.

Pred revolúciou tradícia bola však podobná ako u nás. Buď to bola ryba (pargo- ružová veľká ryba) na sviatočnom stole alebo pečené jahňa. Zapíjali sa vínom (importovaným hlavne zo Španielska). Dnes je to domáce pivo, rum, či pálenka.

Lazaro a jeho rodina milujú slovenské Vianoce a s nimi aj chutné jedlá spojené s tradíciami. Ani na ich stole nechýba majonézový zemiakový šalát a kapor. Toho s pikantnou plnkou majú najradšej. Recept nájdete tu.

A samozrejme, nechýba krásne vyzdobený vianočný stromček.

Pozrite si ďalšie články