< Naspäť na Aktuality

Stomatológ Rudolf Novotný hovorí o tom, ako ryby vplývajú na naše zuby

Ako vplývajú ryby a potraviny z nich na naše zuby?

  Poslať známemu

Je nepochybné, že vyvážená strava má enormný vlpyv na zdravý vývoj orgánov človeka a zabezpečenie ich správnej funkcie. Zuby sú špecifické v tom, že po ukončení vývoja už dochádza k ich vnútornej prestavbe iba v minimálnej miere. Znamená to, že ak im počas vývoja nedodáme správne stavebné diely, už nikdy ich tam nebudeme vedieť opäť zabudovať. Pod stavebnými látkami mám na mysli predovšetkým vápnik a fosfor. Za ich hlavný zdroj je vo všeobecnosti považované najmä mlieko, využiteľnosť týchto živín z mlieka je však už dlhšiu dobu spochybňovaná.

Jedným zo skvelých zdrojov využiteľného vápnika a fosforu sú morské ryby, zvlášť, ak sa konzumujú vcelku aj s kosťami. Aj keď to znie zvláštne, robievame to bežne pri konzumácii sardiniek a iných malých konzervovaných rýb, alebo pri jedení rýb naložených v octe a v rybích šalátoch. Je fajn, že spomínané minerály sú v morských rybách zastúpené v správnom pomere, čo ešte umocňuje ich využiteľnosť. Rybí tuk, ktorý je v rybách obsiahnutý, je úžasným zdrojom vitamínu D, ktorý je veľmi dôležitý pre vstrebávanie vápnika z tenkého čreva. Príjemným bonusom rybieho oleja je vysoký obsah Omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý vývoj mozgu a nervových tkanív. Neskôr významne pomáhajú udržiavať steny ciev čisté, bez nánosov cholesterolu.

Ďalším kvalitným zdrojom vápnika sú mandle, mak, tofu, brokolica a figy.

V poslednej dobe je vo výžive pre zdravé zuby stále častejšie diskutovaná otázka fluóru. V minulosti sa zvykol pridávať do pitnej vody, čo bol pokus o plošné zníženie kazivosti. Kvôli obavám o predávkovanie fluoridmi sa od toho ustúpilo, čo však naopak môže znamenať prílš nevhodné znížnie jeho príjmu v strave. Vzhľadom na fakt, že príjem fluóru na primeranej úrovni počas obdobia vývoja chrupu celoživotne znižuje kazivosť zubov a že nie je možné predávkovať sa fluórom z prirodzených potravín, možno iba doporučiť konzumáciu potravín s jeho vyšším obsahom. Ide o morské ryby a plody, morské riasy, čierny čaj a zemiakové šupky.

V období po ukončení vývoja zubov už dokážeme vhodnou alebo nevhodnou stravou ovplyvniť iba povrchovú vrstvu zubov. Znamená to tiež, že zuby nefungujú ako zdroj vápnika a iných minerálov pre potreby organizmu. Často zaužívaná predstava, že v tehotenstve sa zuby kazia kvôli zvýšeným nárokom plodu na vápnik je teda neopodstatnená. Kazivosť tehotných je spôsobená inými faktormi, avšak potreba zvýšeného prijímu vápnika, vitamínu D a omega kyselín v tehotenstve je evidentná. Pochopiteľne to súvisí aj s vývojom chrupu, pretože ten sa začína už v prvom trimestri gravidity.

Z uvedeného vyplýva, že ak plánujete šťastnú budúcnosť svojich detí, spravte z morských rýb každodennú súčasť svojho aj ich jedálnička. Položíte tým základ pre ich pevné kosti, zdravý úsmev a dobrú pamäť.

Náš tip: http://www.ryba.sk/katalog/M2

Pozrite si ďalšie články